Data: 18.11.2023

Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa

Sektor HoReCa jest znaczÄ…cÄ… częściÄ… globalnej gospodarki, odgrywajÄ…c kluczowÄ… rolÄ™ w turystyce, hotelarstwie i ogólnej branży gastronomicznej. Firmy z branży HoReCa zaspokajajÄ… potrzeby zarówno lokalnych mieszkaÅ„ców, jak i turystów, oferujÄ…c różnorodne usÅ‚ugi, od zakwaterowania i wyżywienia po catering i rozrywkÄ™. Branża jest zróżnicowana i dynamiczna, z zakÅ‚adami od maÅ‚ych rodzinnych firm po duże miÄ™dzynarodowe sieci hoteli i franczyzy restauracyjne.

Wsparcie dla sektora HoReCa (hotele, restauracje i catering) może pochodzić z różnych źródeÅ‚, w tym z inicjatyw rzÄ…dowych, stowarzyszeÅ„ branżowych i programów wsparcia dla biznesu.
Jednym ze źródeÅ‚ wsparcia jest projekt "Inwestycje w dywersyfikacjÄ™ dziaÅ‚alnoÅ›ci sektora HoReCa". Program ma na celu wsparcie przedsiÄ™wzięć mikro, maÅ‚ych i Å›rednich przedsiÄ™biorstw majÄ…cych na celu unowoczeÅ›nienie lub zmianÄ™ profilu dotychczasowej dziaÅ‚alnoÅ›ci prowadzonej w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura, czyli sektorach najbardziej dotkniÄ™tych pandemiÄ… COVID-19 w Polsce.

Warunki otrzymania dofinansowania: firmy wnioskujÄ…ce bÄ™dÄ… musiaÅ‚y udokumentować 30 % spadek obrotów rok do roku czy to do 2020 r., czy do 2021 roku.
Maksymalna kwota wydatków kwalifikowalnych: 600 tys. zÅ‚
Minimalna kwota wydatków kwalifikowalnych: 50 tys. zÅ‚

Maksymalna wysokość dofinansowania: 540 tys.zł
Okres realizacji: 12 m-cy nie dłużej niż do 31.01.2026 r.

Środki ze wsparcia można przeznaczyć na:
a) inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, w tym np. roboty budowalne,
budowa nowych linii produkcyjnych, zakup maszyn i urządzeń, niezbędnych do
wprowadzenia unowoczeÅ›nionych lub nowych produktów lub usÅ‚ug lub sposobów ich
produkcji lub dostarczania, inwestycje zwiÄ…zane z zielonÄ… transformacjÄ…, w
szczególnoÅ›ci zachÄ™cajÄ…ce do zapobiegania powstawaniu odpadów, poprzez prace
projektowe, recykling/ponowne wykorzystanie odpadów, a także wdrażanie
rozwiązań z zakresu energii odnawialnej; inwestycje związane z wykorzystaniem
technologii cyfrowych
w zwiÄ…zku z koniecznoÅ›ciÄ… dokonania zmian procesów czy sposobu funkcjonowania
przedsiębiorstwa oraz
b) podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia zwiÄ…zane z nabyciem
nowych umiejÄ™tnoÅ›ci lub przekwalifikowaniem pracowników, w szczególnoÅ›ci
w związku z rozszerzaniem lub zmianą profilu działalności przedsiębiorstwa, obsługą
klienta, wystÄ…pieniem sytuacji nadzwyczajnych; lub
c) usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium
wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.

Oto kilka równie popularnych form wsparcia:

Programy pomocy rzÄ…dowej:
Wiele rzÄ…dów oferuje programy pomocy finansowej, zachÄ™ty podatkowe i dotacje w celu wsparcia firm z sektora hotelarsko-gastronomicznego, zwÅ‚aszcza w trudnych czasach, takich jak spowolnienie gospodarcze lub kryzysy zdrowia publicznego.

Stowarzyszenia branżowe:
Organizacje i stowarzyszenia zwiÄ…zane z branżą hotelarskÄ… czÄ™sto zapewniajÄ… wsparcie w postaci możliwoÅ›ci nawiÄ…zywania kontaktów, wymiany informacji i rzecznictwa. MogÄ… również oferować programy szkoleniowe, zasoby i pomoc w poruszaniu siÄ™ po przepisach branżowych.

Wsparcie finansowe:
Instytucje finansowe mogÄ… udzielać pożyczek, linii kredytowych lub innych produktów finansowych dostosowanych do potrzeb firm z sektora HoReCa. W czasach kryzysu rzÄ…dy lub instytucje finansowe mogÄ… wprowadzić specjalne Å›rodki pomocowe dla dotkniÄ™tych przedsiÄ™biorstw.

Programy szkoleniowe i rozwojowe:
Wsparcie może również przybrać formÄ™ programów szkoleniowych i rozwojowych majÄ…cych na celu poprawÄ™ umiejÄ™tnoÅ›ci pracowników branży hotelarsko-gastronomicznej. Może to poprawić ogólnÄ… jakość usÅ‚ug Å›wiadczonych przez firmy z tego sektora.

Inicjatywy marketingowe i promocyjne:
Wspólne dziaÅ‚ania marketingowe i kampanie promocyjne, inicjowane przez rzÄ…d lub stowarzyszenia branżowe, mogÄ… pomóc zwiÄ™kszyć widoczność firm z sektora HoReCa. Może to być szczególnie korzystne dla przyciÄ…gniÄ™cia lokalnych i miÄ™dzynarodowych goÅ›ci.

Wytyczne dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa:
Wsparcie w postaci jasnych wytycznych dotyczÄ…cych zdrowia i bezpieczeÅ„stwa może mieć kluczowe znaczenie, zwÅ‚aszcza podczas kryzysów zdrowia publicznego. RzÄ…dy i stowarzyszenia branżowe mogÄ… wspóÅ‚pracować w celu zapewnienia wytycznych i najlepszych praktyk w zakresie utrzymania bezpiecznego i higienicznego Å›rodowiska.

Wsparcie w zakresie wdrażania technologii:
Pomoc w przyjmowaniu i wdrażaniu rozwiÄ…zaÅ„ technologicznych może być niezbÄ™dna dla firm z sektora HoReCa. Może to obejmować wsparcie dla rezerwacji online, systemów pÅ‚atnoÅ›ci zbliżeniowych i innych narzÄ™dzi cyfrowych w celu zwiÄ™kszenia wydajnoÅ›ci operacyjnej.

MożliwoÅ›ci nawiÄ…zywania kontaktów:
Platformy do nawiÄ…zywania kontaktów i wspóÅ‚pracy w branży mogÄ… zapewnić firmom możliwość dzielenia siÄ™ spostrzeżeniami, wspóÅ‚pracy nad rozwiÄ…zaniami wspólnych wyzwaÅ„ i bycia na bieżąco z trendami w branży.

Ważne jest, aby firmy z sektora HoReCa byÅ‚y na bieżąco informowane o dostÄ™pnych mechanizmach wsparcia, zarówno ze strony agencji rzÄ…dowych, jak i organizacji branżowych, aby korzystać z zasobów, które mogÄ… pomóc im w radzeniu sobie z wyzwaniami i promowaniu zrównoważonego wzrostu.